Organisatieverandering

Organisatieverandering tegemoet? 3 kansen voor meer productiviteit

Bedoeld of niet; een organisatieverandering lijdt onder werknemers vaak tot veel onrust en onzekerheid. Vragen die opkomen zijn bijvoorbeeld: ‘Blijft mijn baan bestaan, werk ik binnenkort nog met dezelfde collega’s en gaat mijn werkomgeving ook veranderen?’ Als (project)manager is het jouw taak om de organisatieverandering in goede banen te leiden. Dat blijkt vaak makkelijker gezegd dan gedaan. De belangrijkste vraag voor de leidinggevende luidt: ‘Hoe zorg ik ervoor dat veranderingen onder werknemers op de best mogelijke manier worden geïntroduceerd en geaccepteerd, zonder dat hierbij de productiviteit wordt aangetast?’ Hoe je dat doet? Wij leggen het uit in dit artikel.

1. Betrek werknemers zoveel mogelijk in het proces

De meest gemaakte fout bij organisatieveranderingen is het houden van een grote kloof tussen de beleidsmakers en het personeel. Een te grote afstand kan voor werknemers resulteren in veel onbeantwoorde vragen en leiden tot onbegrip. Immers: het is niet prettig als iemand anders beslist over zaken die kunnen leiden tot een verandering binnen jouw loopbaan. Het is daarom belangrijk om personeel zoveel mogelijk te betrekken in het proces. Zorg voor voldoende momenten waarop updates worden gegeven en vergeet niet om werknemers te mogelijkheid te geven tot feedback. Je zal zien dat goede communicatie voor een breder draagvlak voor de organisatieverandering zorgt.

2. Zorg voor een werkplek in de cloud

De kans is groot dat jullie bedrijfsgegevens worden opgeslagen in de cloud. Maar is deze ook toegankelijk voor werknemers die vanuit huis werken? Zeker in tijden van een organisatieverandering kan het voorkomen dat een team niet de mogelijkheid heeft om samen te komen op kantoor. Het is dan essentieel als informatie ook vanuit de thuiswerkplek bereikbaar is. Wie een goede productiviteit tijdens een organisatieverandering wil waarborgen, zorgt op zijn minst voor een cloud werkplek. Dit geeft werknemers het gevoel dat hun werkzaamheden serieus worden genomen.

3. Geef werknemers een training cadeau

Het krijgen van waardering voor het werk dat je doet is een belangrijke factor voor een verhoogde productiviteit. Tijdens een organisatieverandering is het vaak onvermijdelijk dat er meer van werknemers wordt gevraagd. Beloon hen voor hun inzet. Dit kun je doen in de vorm van een leuk presentje of geef een cadeau dat de samenwerking ten goede komt, bijvoorbeeld een teambuildingsactiviteit of productiviteitstraining. Dit laatste klinkt misschien niet als beloning, maar het effect van een dergelijke training zal door iedereen die moeite heeft met veranderingen zeker worden gewaardeerd.

Wil je jouw werknemers belonen met een cadeau? Lees dit artikel voor meer inspiratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *