De verschillende oorzaken van troebel vijverwater

Een vijver in de tuin is natuurlijk ontzettend leuk om te hebben, maar soms is het nog best lastig om een vijver schoon te houden. Er zijn namelijk een aantal manieren, waardoor het water troebel of groen kan worden. Bij onder andere Peekoi kun je terecht voor verschillende vijverbenodigdheden om de problemen aan te pakken.  

Waterverversing 

Het is best logisch om te denken dat schoon water niet voor problemen kan zorgen, maar dat is niet helemaal waar. Het gebeurt heel vaak dat het water troebel en een beetje witachtig van kleur wordt. Er zitten bacteri├źn in het water. Deze kunnen zich in een korte periode snel vermenigvuldigen. Dit zorgt dan uiteindelijk voor de witte kleur. De vijver is eigenlijk als het ware nog aan het opstarten en vandaar dat een beetje tijd het enige is dat gaat helpen. Vijverproducten kopen? Je kunt ook een aantal middeltjes halen om het vijverwater in topconditie te krijgen. 

Zweefalg 

Om te beginnen is het handig om te weten wat zweefalgen precies zijn. Ze zijn vaak te zien in vijvers en aquariums met veel vissen. Zweefalgen zijn waterplantjes die zich ook erg snel kunnen vermenigvuldigen en eten graag bioafval. Vissen produceren nu eenmaal veel bioafval en vandaar dat het goed is om dit in de gaten te houden. Een grote hoeveelheid licht zorgt ook voor een snellere groei van de algen en aangezien een vijver in de buitenlucht staat, is dit een grote oorzaak en bijna niet te voorkomen. 

Grind

Het troebele water komt niet per definitie van de stenen, maar meer de stof die er tussen zit. Vaak wordt er niet aan gedacht om ze van tevoren goed schoon te maken, aangezien ze toch het water in gaan. Goed om te weten dus dat je dit wel moet doen. Een goede filter kan er wel voor zorgen dat de stofjes uitgefilterd worden. Dit kost alleen wel wat tijd en geduld is daarom erg belangrijk. Als de stenen goed gewassen zijn, voordat ze de vijver in gaan, kan het ook zijn dat je er helemaal geen last van hebt. 

Hout 

Qua decoratie ziet hout er altijd erg mooi uit, maar hout geeft ook af. De kleur van het water kan dus zeker veranderen en een bruine tint krijgen. Des te langer het hout in de vijver blijft zitten, des te schadelijker het kan worden. Door middel van actieve kool kan het water wel gefilterd worden. Dit kost wel enkele dagen, maar dan heb je ook wel het beste resultaat. Een kleurloze en heldere vijver om weer heerlijk van te genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *