Rammelaar baby

Rammelaar baby – met geluid dat niet uit je mond komt

Ach, die goeie ouwe rammelaar. Vanaf ongeveer drie maanden begint je baby dat heel prettig speelgoed te vinden. Al duizenden jaren dient hij als speelgoed. Vaak ook met een stukje bijgeloof. Zo zag men in de 16e eeuw het ding aan als een beschermend middel. Het zou jonge kinderen vrijwaren voor ongeluk of ziekte. Daarbij zouden de fluitjes en belletjes aan het speelgoed aan het werk gaan om boze geesten af te schrikken. En aan het einde van een rammelaar baby zat vaak een bijtstuk. Handig voor als de kleintjes tandjes kregen. De hele wereld heeft ‘gebouwd’ aan eigen rammel stukken. Vanuit Kenia is er eentje van kalebas bekend. Er is ook schud speelgoed van antelope hoorn uit Afrika. De Zambiaanse werd van vlechtwerk gemaakt. Een stukje speelgoed van internationale allure, dus.

Beweeg en luister!

De tegenwoordige rammelaar is een hol stuk speelgoed met balletjes erin. Door ermee te schudden krijg je geluid. En dat is lang niet altijd hetzelfde leuke lawaai. Zoveel rammelaartjes, zoveel verschillende geluiden. Vanaf zo’n drie maanden begint je baby er echt mee te spelen. Het is ook een van de eerste stukken speelgoed die je kindje uittest. Daarom staat de rammelaar baby ook bekend als speelgoed dat de ontwikkeling en motoriek van je baby stimuleert. Het is ook een heel handig ding om verveling van je kindje tegen te gaan.

Oefenmateriaal

Hoe gaat dat stimuleren nou eigenlijk? Wat een rammelaar doet is de coördinatie van je baby verfijnen. Eerst moet het kindje z’n blik erop werpen en dan proberen ernaartoe te bewegen. Ondertussen checken of hij al dichtbij genoeg is om het op te pakken, te tillen en heen en weer te bewegen. Met als beloning natuurlijk het grappige lawaai. Er is zo samenspel tussen de zintuigen van de baby en zijn zenuwstelsel. En een rammelaar blijft de lach op baby’s gezicht houden. Dit is speelgoed dat humor biedt voor de allerkleinsten.

Handige tips bij aankoop van een rammelaar baby

Zo’n leuk rammelaartje is snel gekocht. Maar let er wel even op dat je keuze groot genoeg is. De baby moet hem namelijk met beide handjes kunnen vastpakken. Dat stelt het kindje in staat om het luidruchtige speelgoed van de ene naar de andere hand te bewegen. Inderdaad, om zo te leren coördineren. De oog- en handcoördinatie wordt goed geoefend. De baby is er lang met z’n ogen op gericht, probeert er geluid uit te halen en kan er ook lekker op bijten. Het zal je verbazen hoe lang dit speelgoed de concentratie van het kindje vast kan blijven houden. 

De rammelaar baby komt in vele soorten

De rammelaar baby neemt zo’n beetje elke vorm aan. Vaak zie je er bekende figuurtjes in terug, zoals Nijntje. Veel rammelaars verwijzen ook door hun vorm naar de dierenwereld, zoals een konijn. Aan kleuren ook geen gebrek bij dit speelgoed. Je hebt zo een vormpje te pakken dat ook nog eens prettig past bij je interieurstijl. Maar dat zal de baby dan weer worst zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *