Zelfbouw 3D printer

 

3D printen bestaat al langer als technologie. Wat we verstaan onder 3D printen is kortweg het in lagen opbouwen van een model in drie dimensies. Dit doet een 3D printer op basis van een softwaremodel. Dit soort printers is vaak duur in aanschaf, en/of beperkt in mogelijkheden. Maar voor enthousiaste doe-het-zelvers zijn er ook bouwpakketten. Een zelfbouw 3D printer is goedkoper en eventueel uit te breiden. In dit artikel kijken we naar de voordelen van een 3D printer, hoe dit zich verhoudt tot een kant-en-klaar model, en welke modellen populair zijn in de markt.

De voordelen van een zelfbouw 3D printer

Een zelfbouw 3D printer biedt de volgende voordelen:

  • Het is een leuk en interessant hobbyproject.
  • Een 3D printer als bouwpakket is vaak voordeliger in de aanschaf dan een kant-en-klaar pakket.
  • Een zelfgebouwde 3D printer is soms uit te breiden met modules voor extra mogelijkheden.
  • Zelf een 3D printer in elkaar zetten betekent dat u gemakkelijk reserve-onderdelen zelf kunt printen.

Zelfbouw versus kant-en-klaar

Een zelfbouw 3D printer lijkt dus een uitstekende keuze, zeker als deze als een bouwpakket geleverd worden met een duidelijke handleiding. Doordat deze printers veel van hun eigen onderdelen kunnen printen, bent u met de aanschaf van een enkel exemplaar verzekerd van onderhoudszekerheid en kunt u zelfs nieuwe exemplaren maken met de geprinte onderdelen. Toch is er ook iets te zeggen voor de aanschaf van een kant-en-klaar model. Deze zijn vaak handzamer en compacter dan een zelfgebouwd exemplaar. Bovendien is de werking gegarandeerd door de fabrikant.

Welke zelfbouw 3D printer kiest u?

Als u bent overtuigd door de mogelijkheden van een zelfbouw 3D printer, kunt u zich gaan oriënteren op de verkrijgbare merken en modellen. RepRap printers zijn er van kleine berus tot grote beurs. Een leuk model om mee te beginnen voor een lage prijs is de Anet A8 met zijn enorme gebruikersschare. Betaal je iets meer dan is een Tevo Tarantula van Aluminum een goede 3d printer om zelf te bouwen en natuurlijk niet te vergeten de original prusa 3d printer, voor als je nog wat meer wilt en kunt betalen. Er zit altijd wel een model tussen dat bij u past.

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *