braderie

Daarom zijn Nederlanders zo dol op een braderie!

De zomer is in Nederland het seizoen van de braderie. Niet alleen bijna ieder dorp heeft er eentje, vaak zelfs wekelijks, er zijn ook tal van verenigingen, scholen of andere instanties die er eentje organiseren. Het is dé manier om gezellig samen te zijn, terwijl er ondertussen ook nog wat geld verdiend wordt door de standhouders, of de organisatoren van het feest.

De ultieme zomergezelligheid

Zet wat kraampjes neer, doe de muziek aan en zorg voor genoeg gasten en voilà, je hebt het recept voor een gezellige braderie te pakken. Of althans, je legt een stevige basis. Hoe je het vervolgens verder aankleedt, dat is aan jou.

Een belangrijke voorwaarde voor een echt gezellige braderie, is natuurlijk mooi weer. Helaas heb je dat in Nederland niet altijd in de hand, maar nu de zomers steeds droger en warmer worden, is ook de kans toegenomen dat je het droog houdt. Het kan goed zijn om ook na te denken over oplossingen voor het geval er toch wat regen valt. Denk daarbij aan luifels aan de kraampjes, of plekken waar de bezoekers even kunnen schuilen voor de regen.

Wat zet je er neer?

Een braderie kan verschillende invalshoeken hebben. Wordt deze georganiseerd door een vereniging of school bijvoorbeeld, dan is het doel vaak om wat geld in te zamelen. Er zal veelal met consumptiebonnen worden gewerkt, en er zijn vooral of zelfs alleen maar kraampjes aanwezig waarbij de omzet naar de organiserende partij gaat. Vaak zijn er op dit soort braderieën ook loterijen of andere manieren om prijzen te winnen aanwezig. Er worden vooraf of tijdens het evenement lootjes verkocht, waarbij de dag vaak wordt afgesloten met de grote trekking van de prijzen.

Op braderieën die meer lijken op een markt, en die vaak in dorpskernen plaatsvinden, kan iedereen die een kraampje heeft gehuurd zelf zijn spullen verkopen, en de inkomsten zelf houden. Vaak kom je in dit soort kraampjes spullen tegen die je niet zomaar in de winkels vindt. Bijzondere streekproducten bijvoorbeeld, of handgemaakte spullen als sieraden, kleden of decoratie. Juist de verscheidenheid aan producten zorgt ervoor dat mensen zo graag langs de kraampjes struinen: het is steeds weer een verrassing wat je aan zult treffen.


Voor veel mensen hoort het bezoek aan een braderie echt bij de zomer. Vaak is er een koppeling met bijvoorbeeld de plaatselijke feesten of de kermis, en is het ook bij uitstek de plek om al je bekenden weer even tegen te komen. Echte Nederlandse gezelligheid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *